Pedodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa de ingrijirea dintiolor copiilor.
Copiii, spre deosebire de adulti, prezinta nevoi de tratament si probleme diferite de tratamentul adultilor, motiv pentru care tratamentele adresate lor trebuiesc efectuate de medici specializati pe tratamentul stomatologic pediatric.
Prima vizita la cabinetul stomatologic trebuie efectuata cat mai timpuriu, atunci cand nu exista o "problema" dentara, ci dorim doar familiarizarea micului pacient cu atmosfera din cabinet si cu personalul medical si asistenta de stomatologie. Prima vizita este bine a fi facuta in jurul varstei de 3 ani, pentru un control de rutina, in care , sub forma de joc, copilul este pus in postura de "pacient" in fotoliul stomatologic si, intr-o atmosfera calda si prietenoasa i se vor numara dintisorii de lapte si va face cunostinta cu intrumentarul cu care medicul il va consulta. Este indicat ca prima vizita la cabinetul de stomatologie sa fie facuta inaintea aparitiei vreunei dureri sau discomfort dentar. Daca parintii isi aduc copiii la o prima vizita pentru o simpla consultatie, cand copilul nu are niciun fel de discomfort dentar, atunci prima vizita se va transforma intr-o experienta placuta si interesanta, iar micul pacient isi va dori sa revina cu placere si pe viitor. Se pot efectua manevre stomatologice lipsite de durere, precum igienizarea profesionala, instructaj de periaj sau sigilarea unui molar proaspat erupt. Medicul va pune la dispozitie micului pacient si parintilor sfaturi privind igiena alimentara, instructajul de periaj, necesitatea fluorizarilor locale sau realizate pe cale generala prin administrarea de preparate cu fluor, necesitatea sigilarilor in scop profilactic. Pe toata durata consultatiei , medicul va observa cu atentie pacientul in scopul depistarii prezentei obiceiurilor vicioase ( suptul degetului, interpozitia buzei in fonatie, respiratia orala, deglutitia infantila, fonatia cu interpozitia limbii intre arcade) , a viciilor de postura , oferind sfaturi privitoare la deconditionarea lor cu ajutorul exercitiilor de miogimnastica. Tot la un prim consult se depisteaza precoce prezenta unor anomalii dento-maxilare care impun pentru corectie purtarea unui aparat dentar.
Daca este nevoie, parintii vor fi indrumati pentru a cere o consultatie complementara in sfera ORL sau programarea unor sedinte la logoped.
Toate aceste probleme, depistate inca de timpuriu, preantampina probleme ulterioare mai greu de tratat.
Dupa cateva sedinte de tratamente lipsite de discomfort sau durere, in care se fac igienizari sau sigilari, se poate incerca , treptat si tratamentul unor afectiuni carioase deja instalate. Este foarte important ca tratamentul efectuat sa fie lipsit de durere, de aceea manoperele de tratament le vom efectua sub anestezie locala, realizata dupa o prealabila testare alergologica efectuata la medicul alergolog, pentru a verifica posibila sensibilitate alergica a copilului la anestezicul folosit.
Daca tratamentul va fi lipsit de durere, copilul va reveni fara frica in cabinetul stomatologic ori de cate ori va fi nevoie. La fel de bine, daca el va resimti cea mai mica durere sau discomfort , va asocia vizita la cabinet ca o experienta neplacuta si dureroasa si vom pierde colaborarea cu el pentru o lunga perioada de timp , luni uneori chiar ani, in care va refuza tratamentul preferand sa-l doara. Astfel vor aparea complicatii, dureri si nopti nedormite, copilul se va alimenta prost, fapt care va avea implicatii si asupra starii de sanatate generala. In cele din urma complicatiile pot duce la pierderea timpuriea dintelui, fiindca singurul tratament posibil va fi extractia.
Dorim ca micii pacienti sa se adreseze cu placere pentru consultatii periodice si tratamente, asa incatvom face tot ce este posibil ca experienta din cabinet sa fie una placuta si pozitiva. In felul acesta vom avea o lunga colaborare cu copilul, care va deveni pacient adolescent si apoi pacient adult. Fara carii , tanarul pacient va avea pofta de mancare, un somn linistit, va creste sanatos, va avea o buna stima de sine iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi.