Servicii OrtoSmile Cluj

Endodontie

Motor endodontie VDW GOLD

Motor endodontie VDW GOLD

tratament endodontic pe 15 s

Endodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare. Aceasta este un tesut moale, situat in interiorul dintelui si este cunoscut in mod popular drept " nervul dintelui".

Ca urmare a unei agresiuni ( de cele mai multe ori de natura carioasa sau alteori sub o obturatie veche si profunda) pulpa dintelui se inflameaza sau se necrozeaza( se mortifica), fapt care impune tratamentul endodontic. Daca afectiunea nu este tratata, infectia cantonata la inceput doar in interiorul dintelui se extinde spre tesuturile din jurul acestuia , respectiv osul maxilar si tesuturile moi. Toate acestea duc la aparitia unei dureri vii, persistente, accentuata la atingerea dintelui datorita iritarii tesuturilor din jurul radacinii acestuia.

Tratamentul endodontic are drept scop curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare pentru eliminarea infectiei, urmate de umplerea etansa a canalelor radiculare si sigilarea lor cu un material biocompatibil.

Tratamentul endodontic presupune o izolare perfecta a dintelui de mediul bucal, fapt care se realizeaza cu ajutorul sistemului de diga. Aceasta este o folie de latex de unica folosinta , perforata doar in dreptul dintelui care urmeaza a fi tratat si mentinuta in jurul lui cu ajutorul unei clame  metalice.

Avantajele izolarii cu diga sunt multiple

  1. Impiedica patrunderea salivei si a bacteriilor din cavitatea bucala in interiorul dintelui
  2. Canalele se mentin curate si uscate
  3. Materialele straine rezultate din frezaj ( amalgamul din obturatiile vechi de amalgam) nu mai patrund in cavitatea bucala a pacientului
  4. Este evitat riscul inghitirii sau aspirarii accidentale a instrumentarului mic (ace) , care in prezenta salivei pot aluneca din degetele operatorului
  5. Obrajii, limba, gingiile sunt protejate de actiunea instrumentelor taietoare sau intepatoare
  6. Solutiile de irigare cu gust neplacut sau caustice nu mai ajung in contact cu cavitatea bucala a pacientului
  7. Pacientul nu are nevoie de prezenta aspiratorului care usuca uneori excesiv mucoasa bucala. In prezenta digii pacientul isi poate inghiti propria saliva
  8. Medicul are o vizibilitate mult mai buna, concentrandu-se doar asupra dintelui izolat

tratament endodontic pe 34 sUn tratament endodontic corect realizat asigura pastrarea radacinii si a dintelui in conditii de buna functionare pentru o perioada lunga de timp, uneori pentru toata viata si face diferenta intre pastrarea sau pierdera dintilor.

Niciodata un dinte artificial nu va avea aceleasi calitati ca si un dinte natural, de aceea trebuiesc depuse toate eforturile pentru salvarea lui parcurgand toate caile posibile.

Este foarte important ca dupa finalizarea tratamentului endodontic sa se realizeze in timp util ( maxim o luna) si restaurarea coronara a acestuia prin obturatie definitiva sau coroana de invelis. In felul acesta se previne patrunderea in interiorul canalelor a salivei si reinfectarea lor.

Este necesar controlul radiologic al dintelui atat inainte, pe parcursul si la finalul tratamentului endodontic, deoarece el confera informatii suplimentare importante , indispensabile pentru un rezultat final corect.Aparatura radiologica de ultima generatie expune pacientul la o cantitate infima de radiatii, care nu afecteaza sanatatea acestuia.

Un tratament endodontic vechi, esuat, cu o obturatie radiculara incompleta va avea nevoie de un retratament endodontic. Acesta presupune indepartarea restaurarii coronare( obturatie, coroana de invelis, dispozitiv radicular), apoi indepartarea din interiorul canalelor radiculare a materialelor folosite la tratamentul endodontic anterior(materiale de obturatie radiculara, cimenturi etc), uneori repararea perforatiilor, depasirea blocajelor radiculare prin obstructie sau calcifiere, indepartarea acelor rupte din canal, depistarea canalelor radiculare suplimentare care nu au fost depistate la tratamentul endodontic anterior.

Astfel un tratament endodontic sau un retratament endodontic poate fi o manopera foarte laborioasa de tratament, care cere alocarea unui timp si a unor costuri suplimentare pentru obtinerea unui rezultat terapeutic satisfacator. Dar toate aceste investitii isi vor arata pe deplin valoarea, intrucat rezultatul impiedica schimbarea dintilor naturali cu dinti artificiali (proteze), asigura o buna functionalitate dintelui natural pentru o lunga perioada de timp.