La ce varsta ar trebui sa-mi aduc copilul pentru un prim consult stomatologic?

Varsta indicata pentru prima vizita in cabinetul stomatologic este 3ani jumatate. Este foarte important ca motivul primei vizite sa nu fie o durere dentara, ci un consult in care copilul face cunostinta cu medicul stomatolog, i se prezinta fotoliul stomatologic, pe care se aseaza, precum si instrumentele cu care medicul il va consulta. Este o prima sedinta de evaluare in care "numaram dintisorii" si observam daca sunt sanatosi sau sunt prezente carii. In cazul copiilor foarte curajosi se poate chiar efectua o manopera stomatologica cum ar fi o igienizare profesionala sau o sigilare, manopere care sunt cu siguranta lipsite de durere. Este foarte important ca la prima vizita totul sa decuraga sub forma unui joc distractiv si obligatoriu fara durere. In felul acesta pacientul va prinde curaj sii pe viitor putem avea o buna colaborare din partea lui chiar si in cazul situatiilor mai putin placute cum ar fi prezenta cariilor, necesitatea unei extractii.

La ce varsta ar trebui sa programez copilul la ortodont?

Varsta de 7 ani este varsta optima, deoarece acum sunt erupti suficienti dinti permanenti pentru a putea efectua o evaluare ortodontica.

Cum sa ma programez pentru consultatie?

Puteti suna sau puteti trimite un e-mail prin care sa solicitati o programare.

Este nevoie de o trimitere de la medicul stomatolog pentru consult ortodontic?

Nu. Nu este nevoie. O parte din pacienti se prezinta trimisi de catre medicul stomatolog care a observat prezenta unor deranjamente dentare, insa sunt si pacienti care vin din proprie initiativa.

Cum decurge o consultatie ortodontica?

La sosire vi se va solicita sa completati o fisa cu date personale si istoricul medical. Apoi veti fi introdus in cabinet unde medicul efectueaza o examinare prin inspectie a arcadelor dentare , se depisteaza eventualele anomalii dentare si se discuta posibilitatile de tratament. Pentru o documentare mai exacta a situatiei este nevoie de investigatii suplimentare: amprenta arcadelor dentare, un set de fotografii si radiografii panoramice si teleradiografie de profil care se realizeaza la cabinetul de radiologie. Radiografiile se fac in format digital si ne sunt transmise prin e-mail, asa incat nu este nevoie sa mai faceti un drum sa le aduceti.

In urma consultului ortodontic medicul raspunde urmatoarelor intrebari:

  • exista o problema ortodontica pentru care se insica aparat dentar?
  • tratamentul este necesar a fi inceput acum sau poate fi amanat pana la o data ulterioara?
  • ce posibilitati de remediere ortodontica avem la dispozitie?
  • este nevoie de extractii?
  • cat dureaza tratamentul
  • cat costa estimativ tratamentul ortodontic
  • ce posibilitati de plata exista?

Raspunsul la cele mai multe intrebari poate fi dat de la prima consultatie, insa raspunsurile finale, exacte se dau dupa efectuarea investigatiilor suplimentare pe modele de gips , radiografii, fotografii.
Se stabileste o intalnire ulterioara in care se prezinta diagnosticul final, planul terapeutic propus, detalii legate de purtarea aparatului.

Este nevoie de extractii dentare pentru aliniere?

Tehnica actuala permite de multe ori alinierea dintilor fara extractii. Totusi exista situatii cand se impune eextractia pentru stabilitatea cazului,estetica faciala, sanatatea parodontiului, ocluzia dentara.

Cat dureaza tratamentul?

Variabil intre 12-36 luni.

Cat de dese vor fi controalele?

Sedintele de control se programeaza in functie de necesitatile specifice ale cazului. In mod obisnuit pacientul se prezinta la control intre 4-6 saptamani.

Este dureros tratamentul cu aparat dentar?

Nu. Imediat dupa aplicarea aparatului sau dupa sedintele de activare a aparatului , dintii pot fi usor sensibili, pacientul resimtind o senzatie de "presiune" asupra dintilor. Nivelul discomfortului variaza in functie de reactivitatea individuala, insa el este mult diminuat in situatia administrarii antiinflamatoarelor.

Este nevoie de anestezie la aplicarea aparatului dentar?

Nu este necesara anestezia.

Pot sa mananc imediat dupa aplicarea aparatului?

Da, se poate manca. Sunt situatii aparte cand medicul solicita repaus alimentar aproximativ 1 ora dupa aplicarea aparatului.

Pot sa fac sport in timpul purtarii unui aparat dentar?

Aparatele mobilizabile nu se vor purta in timpul sportului. In cazul aparatelor fixe se recomanda aplicarea unor gutiere de protectie in timpul sportului.

Ce alimente sunt interzise in timpul purtarii unui aparat dentar?

Alimentele de consistenta dura (mere, coaja tare de paine) trebuiesc evitate; la fel alimentele lipicioase si sucurile carbogazoase, care prin demineralizarea smaltului favorizeaza aparitia cariei dentare si a coloratiilor din jurul bracketurilor.

Cat de des trebuie sa ma spal pe dinti pe parcursul purtarii unui aparat dentar?

Igienizarea trebuie realizata absolut dupa fiecare masa si inainte de culcare, in medie cel putin de 4 ori pe zi. Se indica si utilizarea unei ape de gura cu efect antimicrobian si antiinflamator.

Care sunt urgentele in situatia purtarii unui aparat dentar?

Daca se desprinde un elenent al aparatului, sau daca va jeneaza prea tare sau daca s-a rupt aparatul.in cazul unei urgente va rugam sa ne sunati la cabinet. Vi se vor da instructiuniprin telefon sau uneori se poate programa o sedinta de urgenta.

Este nevoie de aplicarea aparatului dentar chiar si in dentatia de lapte?

In general tratamentul ortodontic se amana pana spre varsta de 7 ani, insa sunt cateva situatii numite "urgente ortodontice" care necesita purtarea unui aparat dentar chiar si la copilul cu dentatie de lapte. Aceste situatii vor putea fi identificate cu ocazia unui consult de specialitate.

Care este varsta optima pentru purtarea unui aparat dentar?

Faza timpurie de tratament ortodontic incepe intre 7-10 ani  si dureaza in medie 12-18 luni. Tratamentul inceput timpuriu se adreseaza unor probleme care s-ar agrava in lipsa tratamentului si aduce cu sine o ameliorare a aspectului estetic, ducand la recastigarea stimei de sine si a increderii copilului.

Daca tratamentul ortodontic incepe timpuriu la varsta de 7-10 ani, este aceasta o garantie a faptului ca acel copil nu va avea nevoie in viitor de un aparat fix?

Nu inseamna ca daca copilul poarta aparat la 7-10 ani toate problemele ortodontice vor fi rezolvate. Copilul poarta de regula un aparat mobilaproximativ 18 luni, urmeaza apoi o perioada de pauza in care se monitorizeaza atent eruptia dentara si crestera maxilarelor. Dupa eruptia tuturor dintilor permanenti cazul este reevaluat si cel mai probabil pacientul va purta un aparat fix , pentru finisarea arcadei dentare.

Adultii pot urma un tratament ortodontic?

Da. Aparatul dentar fix este aparatul de electie in cazul adultilor iar tratamentul poate incepe la orice varsta.

Se poate aplica aparat ortodontic pe dinti cu coronite de invelis?

Da. Dintii cu coroane se vor deplasa ca si dintii naturali.