Servicii OrtoSmile Cluj

Parodontologie

Bolile parodontiului sunt afectiuni ale gingiei, osului alveolar si a tesutului ligamentar care sustine dintele in alveola. Factorul determinant este placa bacteriana si tartrul dentar , care produc inflamatia gingiei, numita gingivita. Aceasta este reversibila prin realizarea unui detartraj supra-si subgingival, urmat de un periaj profesional , lavaje cu solutii antiseptice si mentinerea unei bune igiene orale.

In lipsa tratamentului, afectiunea avanseaza si duce la aparitia parodontopatiei , cunoscuta laic drept parodontoza , insotita de cresterea mobilitatii dentare si in final la pierderea dintilor.

Semnele unei afectiuni parodontale sunt

  1. Sangerare gingivala la periajul dentar sau la folosirea atei dentare
  2. Aspectul rosu , inflamat, sensibil sau umflat al gingiilor
  3. Prezenta sangerarii la presiunea gingiei sau aparitia unei secretii purulente
  4. Prezenta unui gust rau sau a unei respiratii urat mirositoare (halena)
  5. Senzatia de uscaciune sau arsura a mucoasei orale
  6. Dintii prezenti par mai lungi datorita retractiilor gingivale cu expunerea radacinilor
  7. Dintii sunt sensibili la rece sau cald sau la atingerea zonelor de radacina descoperita si aflata in contact direct cu mediul bucal
  8. Aparitia unor spatii intre dinti
  9. Modificari de pozitie si migrari dentare, insotite de o modalitate diferita de a musca sau mesteca
  10. Mobilitate dentara accentuata a unui dinte sau grup de dinti

Indepartarea invaziva a tartrului si a tesutului afectat din pungile parodontale se face prin manopera de operatie parodontala cu lambou, al carei scop este curatarea si reducerea pungilor  Un zambet este o curba care face totul drept ( Phillis Diller)  si implicit stoparea avansarii bolii parodontale si a pierderii de os .

Retractiile gingivale cu aparitia radacinilor descoperite si expuse direct mediului bucal , pot fi ameliorate prin aplicarea grefelor de tesul moale. Prin aceasta metoda, se preleveaza o bucata de tesut de la nivelul palatului ( cerul gurii), care apoi se aplica pe portiunea radiculara descoperita . Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau chiar pentru un segment de arcada.