Servicii OrtoSmile Cluj

Estetica dentara

Estetica dentara

"Zambeste si vei avea prieteni, incrunta-te si vei avea riduri."

George Eliot

Estetica dentara are drept obiectiv principal obtinerea unui zambet natural , cat mai frumos pentru pacient, in deplina armonie cu trasaturile sale fizionomice. Aceasta presupune dinti sanatosi si nu in ultimul rand, cat mai albi.

Un aspect fizic placut insotit  obligatoriu un zambet perfect influenteaza relatiile interumane, creste respectul de sine si reprezinta un atu si o carte de vizita in orice domeniu." Un zambet este o curba care face totul drept" ( Phillis Diller)

coroane de invelisUn zambet frumos confera incredere in sine, emana sanatate , optimism si tinerete si o stare de bine in ansamblu.
O persoana cu un zambet atractiv va fi intotdeauna mai placuta si mai sociabila, ceea ce ii va asigura un prim pas pe calea spre succes.
O dantura perfecta ne ajuta sa fim mai increzatori in propriile forte, sa zambim mai des si sa fim admirati de cei din jurul nostru.
Estetica dentara cuprinde diverse metode de infrumusetare a zambetului, incepand cu albiri dentare, fatete ceramice, inlay-uri si onlay-uri ceramice , terminand cu coroane de invelis ceramice, tatuaje dentare. Aparatele ortodontice constituie , de asemenea o solutie cu efecte estetice de lunga durata.

Albirea dentara

albire dentaraOdata cu trecerea timpului, datorita pigmentilor alimentari din cafea, ceai, vin rosu, fructe de padure ( mai ales afine), bauturi carbogazoase sau datorita fumatului , dintii devin mai inchisi la culoare sau chiar galbui. De asemenea , coloratiile intrinseci ale dintilor, ca urmare a unor tratamente cu tetraciclina in copilarie , sau datorita fluorului administrat in exces nu pot fi indepartate printr-un simplu detartraj sau periaj profesional, iar obtinerea unui rezultat satisfacator fac obligatorie folosirea manoperei de albire dentara.
Procedurile de albire sunt inofensive pentru smaltul dentar si nu cresc susceptibilitatea la carie si nici sensibilitatea dentara, daca sunt corect realizate. In ciuda numeroaselor mituri dezvoltate in ultimii ani in jurul albirii dentare, aceasta metoda de infrumusetare a zambetului nu afecteaza dintii, este un tratament sigur si nedureros daca se realizeaza corect. Inaintea inceperii tratamentului de albire dentara , detartrajul si igienizarea profesionala cu cateva zile inainte este absolut obligatorie.
 Dintii isi recapata astfel  aspectul curat, placut si ingrijit. Prin tehnicile de albire dentara se obtin nuante de pana la 10 ori mai luminoase, iar rezultatul dureaza in medie 2 ani, in  functie de structura dintilor si de igiena dentara.

Fatetele ceramice

Fatetele ceramice sunt restaurari deosebit de fizionomice, care presupun slefuiri minime ale suprafetei externe a dintelui, avand marele avantaj al conservarii vitalitatii dintelui pe care se aplica. Fiind restaurari integral ceramice imita extraordinar de bine transluciditatea smaltului natural. Aspectul lor natural, posibilitatea de a masca defecte minore si imperfectiuni ale dintilor , dar si zambetele hollywoodiene atat de promovate de mass-media i-a determinat pe multi pacienti sa opteze pentru aceasta procedura estetica.

Inlay-uri si onlay-uri ceramice

Inlay-urile reprezinta o solutie mai rezistenta atat din punct de vedere mecanic cat si al stabilitatii in timp a culorii decat alternativa plombelor traditionale realizate din rasini compozite fotopolimerizabile. Ele sunt solutii de restaurare a unui dinte deteriorat , mai rezistente decat obturatiile ( plombele). Daca o obturatie pe un dinte deteriorat se realizeaza intr-o singura sedinta de tratament in cabinet, inlay-urile sunt lucrari dentare care presupun obligatoriu ajutorul laboratorului dentar. Pe baza unei amprente realizate in cabinet, tehnicianul dentar realizeaza in laborator un inlay ceramic, care restaureaza dintele deteriorat. Dupa o prealabila adaptare in cabinet, medicul stomatolog va cimenta piesa protetica printr-o tehnica adeziva, care asigura o sigilare mult mai buna a dintelui decat in cazul plomelor compozite.
Fiind realizate din ceramica, inlay-urile nu comporta modificari de culoare in timp, asa cum se intampla in cazul plomelor compozite, care se modifica in timp de culoare datorita pigmentilor alimentari.
Rasinile compozite din care se realizeaza plombele fizionomice , sufera in timp contractii datorita variatiilor termice, fapt care produce microfisuri la nivelul limitei cu smaltul dentar, locuri vulnerabile unde se infiltreaza microbii , cu reaparitia in timp a cariei dentare. Spre deosebire de plombele compozite, inlay-urile nu prezinta astfel de contractii, iar stabilitatea lui asigura o etanseizare si o inchidere marginala net superioara decat in cazul plombelor compozite.
Toate acestea recomanda alegerea unui inlay ceramic in locul unei obturatii compozite, ori de cate ori ne dorim o estetica superioara si o rezistenta in timp a restaurarii.

Coroanele de invelis ceramice

Coroanele ceramice se folosesc in estetica dentara pentru corectarea modificarilor de pozitie (dinti rotati) , a modificarilor de forma( dinti prea ascutiti), a modificarilor de volum ( dinti prea mici) , a modificarilor de culoare( dinti cu coloratie prea puternica), sau pentru corectarea aspectului dat de dinti prea rari. Ele pot reda functionalitatea unui dinte fisurat sau fracturat, a unui dinte mult prea deteriorat prin carie sau pot inlocui o coroana preexistenta. Coroana ceramica inveleste intreg dintele si presupune o slefuire mai ampla, a tuturor suprafetelor dentare.

Tatuaje si bijuterii dentare

tatuaje dentareSunt bijuterii care se aplica pe suprafata dentara prin lipire si nu presupun pierdere de tesut dentar prin slefuire. Ele confera stralucire de diamant unui zambet perfect realizat.


 

Aparatul dentar

OrtodontieAparat fix metalic

Este o solutie ortodontica cu efecte estetice de lunga durata. Chiar daca el este recomandat pentru a asigura o buna functionalitate a aparatului dento-maxilar si a impiedica aparitia unor afectiuni dentare, rolul sau estetic reprezinta principalul motiv pentru care pacientii se adreseaza cabinetului stomatologic.