Servicii OrtoSmile Cluj

Tratamentul ortodontic al copiilor

Se recomanda ca in jurul varstei de 7 ani ,copilul sa fie programat pentru un consult de specialitate la medicul ortodont.
Avantajele unui tratament ortodontic timpuriu sunt:

 1. Dezobisnuirea de obiceiurile vicioase ( suptul degetului, respiratia orala, deglutitia infantila, interpozitia buzei inferioare sub incisivii frontali superiori) care produc mari deranjamente ale pozitiei dintilor
 2. Dirijarea cresterii maxilarelor in directia dorita, pentru o viitoare ocluzie functionala
 3. Armonizarea arcadelor dentare in scopul corectarii laterodevierilor si asimetriilor faciale
 4. Corectarea pozitiei incisivilor protruzivi pentru evitarea riscului de fractura a acestora in cazul unor traumatisme
 5. Mentinerea sau castigarea spatiului pentru dintii permanenti
Ocluzie lingualizata
Ocluzie lingualizata

La varsta de 7 ani, primii molari permanenti sunt de regula erupti in spatele sirului de dinti temporari si astfel se stabileste ocluzia, motiv pentru care se indica a se efectua o prima consultatie la medicul ortodont, care astfel evalueaza ocluzia si depisteaza eventuale probleme atat in sens antero-posterior ( ocluzia inversa sau ocluzia distalizata) , cat si in sens transversal ( maxilarul ingust, laterodevieri mandibulare).

Multe dintre problemele ortodontice aparute la aceasta varsta nu impun neaparat aplicarea unui aparat dentar. De multe ori ortodontul indica pentru inceput exercitii de miogimnastica, pe care copilul trebuie sa le efectueze zilnic cateva minute si care au menirea de a corecta anumite obiceiuri vicioase deja instalate.

Pacientul este urmarit la controale regulate pentru a verifica eficacitatea exercitiilor de miogimnastica. De multe ori exercitiile reusesc sa armonizeze arcadele dentare intr-o mare masura, fapt care permite amanarea aplicarii aparatului dentar pe mai tarziu.

Muscatura inversa ( cea in care incisivii superiori se afla pozitionati in spatele celor inferiori) se considera urgenta ortodontica si impune un tratament de urgenta : exercitii de miogimnastica, purtarea unei barbite cu capelina si chiar un aparat dentar.

Majoritatea copiilor incep un tratament ortodontic la varste de 7-9 ani, varsta care se considera optima pentru inceperea unui tratament ortodontic.
Problemele de ocluzie care impun tratament ortodontic se datoreaza de multe ori obiceiurilor vicioase necorectate sau partial corectate si care pot produce:

 1. Ocluzia distala cand intre dintii arcadei inferioare si dintii superiori exista o treapta mare in sens antero-posterior iar dintii frontali nu fac contact unii cu ceilalti
 2. Ocluzia deschisa cand intre incisivii superiori si cei inderiori exista un spatiu in sens vertical iar dintii nu se ating. Este intretinuta de o deglutitie atipica, in care in timpul actului inghitirii limba se interpune intre arcade
 3. Ocluzia adanca in care incisivii superiori acopera mai mult de 1/3 din inaltimea celor inferiori, uneori ajungand ca incisivii inferiori sa ocluda pe mucoasa palatinala pe care o traumatizeaza
 4. Ocluzia incrucisata asociata unui maxilar ingust in care dintii laterali superiori sunt situati mai spre palat decat cei inferiori, caz in care acestia din urma ii circumscriu. Se asociaza frecvent cu respiratia orala sau cu suptul degetului
 5. Ocluzia inversain care incisivii inferiori sunt situati in fata celor superiori, pe care ii circumscriu. Impune tratament de urgenta!!!!
 6. Dintii inghesuiti fie din cauza unor pozitii proaste intramaxilare a mugurilor dentari, fie asocierii unor dinti prea lati cu un maxilar prea mic.

Pentru fiecare pacient exista un moment ideal pentru debutul tratamentului cu aparat dentar, iar ortodontul va ajuta sa stabiliti care este acel moment.

Aparatele ortodontice folosite la aceasta varsta pot fi aparate fixe sau aparate mobilizabile.

Aparatele fixe sunt aplicate printr-o tehnica de lipire pe suprafata dintilor, prin urmare ele nu pot fi indepartate de catre pacient ci doar de catre medicul ortodont. Au un mare avantaj, acela de a nu necesita colaborarea copilului pentru obtinerea rezultatului. Dezavantajul priveste mentinerea unei stari de igiena impecabile, fara de care rezultatul ortodontic se poate compromite prin aparitia cariilor dentare. Se stie ca la varsta de 7-9 ani o igiena impecabila este un tel greu de atins iar constiinciozitatea copiilor lasa de dorit , motiv pentru care stricta supraveghere a igienei dentare de catre parinti este absolut necesara in cazul aplicarii aparatelor fixe. Aceste sunt compuse din bracketuri aplicate pe cei 4 incisivi permnenti, tubusoare pe molarii primi, arcuri si ligaturi.

De exemplu o inghesuire dentara poate necesita aplicarea unui aparat fix.

De asemenea o ocluzie incrucisata asociata unui maxilar ingust poate necesita aplicarea unui  disjunctor maxilar.

Disjunctor
Disjunctor
lip bumper
LIP-BUMPER

Acesta contine un surub de expansiune plasat pe palat , prin desfacerea caruia se realizeaza dilatarea maxilarului. Se ancoreaza de arcada dentara prin 4 inele iar surubul de dilatare se activeaza de catre pacient sau parinti.

Aparatele mobilizabile necesita cooperarea copilului pentru obtinerea rezultatelor.
Se poarta noaptea si cateva ore in cursul zilei, cu exceptia meselor si a spalatului pe dinti.
Pentru ocluzia distalizata pozitioneaza mandibula spre anterior, corectand ocluzia distala si stimuland cresterea ei.

 
Aparat mobilizabil copiiMONOBLOC
Aparat mobilizabil copiiMONOBLOC

Masca Delaire

Este un aparat extraoral , care in combinatie cu un disjunctor modificate este indicata pentru stimularea cresterii spre anterior a maxilarului si franarea cresterii spre anterior a mandibulei la pacientii cu muscatura inversa. Se piarta doar acasa.

Extractia dirijata

Este o metoda de tratament adoptata in cazul asocierii unor dinti permanenti foarte lati cu maxilare mici, care nu ofera spatiu suficient pentru o buna aliniere. Dintii de lapte se extrag intr-o secventa prestabilita, inainte de a se mobiliza fiziologic, in scopul obtinerii de spatiu necesar alinierii dintilor permanenti inghesuiti. Se faciliteaza astfel eruptia primilor premolari definitivi, care se vor extrage ulterior in vederea crearii de spatiu necesar alinierii dintilor permanenti. Ulterior pacientul piarta un aparat fix in vedera obtinerii alinierii dentare.